We kenden elkaar al een tijdje, toen Louise me vroeg voor coaching bij haar outplacementtraject waarbij ze betaald op zoek mocht gaan naar een nieuwe baan. Om zo’n ingrijpende verandering goed aan te pakken, gaan we onder andere terug naar het levensverhaal, je biografie. Waar kom je vandaan? Hoe ben je gevormd? En wat daarvan speelt nu mee?
Eerlijk is eerlijk, er zijn betere plekjes voor een wiegje dan het gezin waarin Louise in opgroeide. Haar jeugd was complex: gespannen familieverhoudingen met weinig stabiliteit, vertrouwen en support. Het resultaat was een wankel zelfbeeld. Studie en ontwikkeling werden niet belangrijk gevonden en carrière maken was dikdoenerij. Al jong was Louise gaan werken om zo snel mogelijk op eigen benen te kunnen staan. Ze had haarfijn door dat ze het – helaas – op dit front het niet van haar familie moest hebben.
Zie je maar eens van los te weken van een familie die je ‘uitlacht’ als je succes wil boeken met je carrière. In het begin was ze simpelweg boos dat ze vanuit huis niet de aanmoediging kreeg die ze nodig had. Maar naarmate ze ouder werd, zette ze deze frustratie om in een ongekende drijfveer om het zelf te gaan fixen in haar loopbaan. Ze was niet van plan om haar toekomst te laten beperken door de rugzak vol vooroordelen of tekortkomingen van vroeger. Sterker nog, het had haar juist de vechtlust gegeven om er iets van te maken. Haar afkomst werd – naar eigen zeggen – haar potje met goud.
De rugzak ging binnenstebuiten. Daar lagen ze: de hardnekkige overtuigingen, vooroordelen en meningen van ouders, broers en zussen waar ze onbewust zo door geplaagd werd. Maar toen ze beter keek lagen er ook een aantal kleine briljantjes op tafel: doorzettingsvermogen, het kunnen doppen van haar eigen boontjes en het willen vechten voor haar eigen plek in de maatschappij. Om onszelf te kunnen ontwikkelen is het nodig dat we onszelf beter leren kennen. Het is daarom zeker een aanrader eens te kijken naar de inhoud van onze rugzak. Wat dragen we allemaal mee aan goedbedoelde adviezen, waarden en overtuigingen vanuit ons ouderlijk gezin?
Het rugzakje dat je ooit van hen hebt meegekregen kun je inhoudelijk namelijk niet veranderen maar je kunt het wel verzilveren, hoe ingewikkeld dat soms ook lijkt, klinkt of is. En dat is wat ook Louise tijdens de coaching opnieuw heeft geleerd. Na een aantal stevige sessies en voldoende tijd voor reflectie kwamen we op het punt van opnieuw beginnen. Ze ging via een stageplek (#durf te vragen) naar een zelf gecreëerde, betaalde baan. Na hard werken en doorzettingsvermogen schittert ze nu aan het hoofd van een divisie.
De paradoxale moraal van dit verhaal? Dat de eigenschappen die Louise zo verfoeide in haar eigen familiesysteem haar op een andere manier juist hebben geholpen om te komen waar ze nu is: een punt in het leven waar ze trots is op zichzelf en met volle overtuiging haar positie durft in te nemen als divisiemanager en kwartiermaker van de club. Dus van je familie moet je het juist hebben, maar van jezelf ten alle tijden nog nèt wat meer. Want uiteindelijk ben jij diegene die bepaalt hoe trots je met je rugzak door het leven lopen kan!
Boekentip De Fontein, over familiestructuren
Ben jij benieuwd naar je eigen verhaal en wil jij in deze familie-maand ook je afkomst eens tegen het licht houden, dan is het boek De Fontein van Els van Steijn een echte aanrader.
Dit is nummer 4 van 10 verschillende en bijzondere verhalen in het kader van mijn 10-jarig jubileum.